![](/media/lib/491/n-nuscale-ec2965149382a9e1eff0cd455bcd9aeb.jpg)
NuScale i KGHM podpisały umowę na budowę w Polsce niewielkich elektrowni atomowych
15 lutego 2022, 08:37KGHM i amerykańska firma NuScale podpisały umowę na budowę małych reaktorów modułowych (SMR), które miałyby zasilać polskiego producenta miedzi. Pierwszy taki reaktor atomowy ma rozpocząć w Polsce pracę w 2029 roku. Reaktor VOYGR dostarczy prąd, którego wyprodukowanie z węgla wiązałoby się z wyemitowaniem 8 milionów ton CO2 rocznie.
![](/media/lib/57/leaf-918ed4daac32f615415497c844e8258c.jpg)
Czy to już przełom w branży biopaliw?
31 stycznia 2010, 09:17Pomimo wielu dotychczasowych niepowodzeń, naukowcy nie ustają w poszukiwaniu nowych metod syntezy paliwa z biomasy. Ich najnowszym wynalazkiem jest bakteria zdolna do wytwarzania tzw. biodiesla bezpośrednio z prostych związków obecnych w pożywce.
![](/media/lib/208/n-philaenakomecie-d190dba94813d5d43d11cc99548480e2.jpg)
Wciąż nie ma kontaktu z Philae
15 kwietnia 2015, 09:12Lądownik Philae, który przebywa na powierzchni komety 67P/Czuriumow-Gierasimienko, wciąż nie został odnaleziony, ale z każdym dniem rosną szanse na nawiązanie kontaktu z nim. Przed trzema dniami sonda Rosetta, statek-matka Philae, rozpoczęła nasłuchiwanie sygnałów z lądownika.
![](/media/lib/494/n-mikrokapsulki-29ae462eb2ff6f0d7b60f1f00cfdbc5d.jpg)
Politechnika Łódzka: innowacyjne mikrokapsułki miodu
9 marca 2022, 11:18Stosując naturalne polimery izolowane z otrąb żyta i wytłoków siemienia lnianego, naukowcy z Politechniki Łódzkiej (PŁ) uzyskali innowacyjne mikrokapsułki miodu. Dzięki temu udało się ograniczyć straty związków bioaktywnych miodu, związane z oddziaływaniem soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Łodzianie przeprowadzili badania in vitro, które dały bardzo dobre rezultaty.
![](/media/lib/60/smazenie-miesa-85e5a42c241dac193a995c2531ac044d.jpg)
Smażenie smażeniu nierówne
19 lutego 2010, 09:53Smażenie mięsa na kuchence gazowej jest bardziej szkodliwe dla zdrowia od smażenia na płycie elektrycznej. Powodem są różnice w składzie powstających wtedy wyziewów kuchennych (Occupational and Environmental Medicine).
Śledztwo akwarystyczne
14 maja 2015, 06:25Raki o pięknym, m.in. błękitno-fioletowym, ubarwieniu zaczęły cieszyć oko akwarystów krótko po 2000 r. Nikt nie miał jednak pewności co do ich pochodzenia gatunkowego i geograficznego, a sprzedawcy nie kwapili się, by zdradzać swoje ewentualne tajemnice. Christian Lukhaup, niezależny badacz z Niemiec, postanowił więc przeprowadzić śledztwo na własną rękę.
![](/media/lib/500/n-mozg-e3403137b9eff7784a4d691b578f95c0.jpg)
Mikrobiom jelit ma bezpośredni wpływ na kluczowe funkcje mózgu
20 kwietnia 2022, 10:11Specjaliści od dawna poszukują bezpośredniego związku pomiędzy aktywnością neuronów w mózgu, a aktywnością bakterii w układzie pokarmowym. Francuscy uczeni z Instytutu Pasteura poinformowali właśnie na łamach Science, że w modelu zwierzęcym neurony w podwzgórzu bezpośrednio wykrywają zmiany aktywności bakterii w jelitach i odpowiednio dostosowują do tego apetyt i temperaturę ciała myszy
![](/media/lib/60/erik-schiefer-surveying-debris-24c3ddd04b5322209481b1e8f911c9df.jpg)
Nowe dane z lodowców Alaski
4 marca 2010, 12:46Niedawno okazało się, że naukowcy przeszacowali tempo topnienia lodowców w Himalajach. Teraz przyszedł czas na korektę danych dotyczących lodowców na Alasce.
![](/media/lib/221/n-komunikacja-db2d82a86f5b8a057a1f9188842bb9d9.jpg)
Fałszywe wieże telefoniczne w Wielkiej Brytanii
12 czerwca 2015, 10:02Dziennikarze śledczy stacji Sky News odkryli na terenie Wielkiej Brytanii 20 fałszywych masztów telefonicznych, wykorzystywanych przez policję do podsłuchów. Takie fałszywe maszty podszywają się pod prawdziwe urządzenia będące częścią sieci telefonii komórkowej i działają jak prawdziwy maszt
![](/media/lib/505/n-wirusrsv-b15e5450356f0627ebe4b0438ecfa61a.jpg)
Pandemia COVID-19 zmieniła wzorce występowania innych wirusów
1 czerwca 2022, 06:15Pandemia COVID-19 znacząco zmieniła wzorce zimowego występowania wirusów górnych dróg oddechowych w Australii. Jedne szczepy niemal wyginęły, w ich miejsce pojawiły się nowe. Naukowcy z University of Sydney ostrzegają, że w przyszłości może dojść do niespodziewanych powrotów starych szczepów.